Netwerk Bedrijfsdiensten: De Risico’s van Fouten in Ontwerp en Implementatie
Netwerk bedrijfsdiensten omvatten alle diensten die bedrijven helpen bij het beheren, beveiligen en optimaliseren van hun netwerkinfrastructuur. Dit kan onder andere het ontwerp, de installatie en het onderhoud van netwerken, het beveiligen van gegevens, het leveren van cloudoplossingen, het monitoren van netwerkprestaties, en het bieden van communicatiediensten zoals VoIP en videoconferenties omvatten. Het doel is om een betrouwbare, veilige en efficiënte netwerkomgeving te creëren die de bedrijfsvoering ondersteunt.
Hoewel veel bedrijven en organisaties het niet altijd door hebben zijn deze diensten niet altijd even goed ingeregeld en dit kan serieuze impact hebben op de productiviteit van uw medewerkers en dus uw organisatie. Heeft u uw netwerk bedrijfsdiensten op orde?
Wat is netwerk infrastructuur?
Netwerk infrastructuur verwijst naar de fysieke en virtuele componenten die nodig zijn om een netwerk te bouwen en te onderhouden. Dit omvat hardware zoals routers, switches, servers, kabels en draadloze toegangspunten, evenals software en protocollen die de communicatie en gegevensoverdracht tussen apparaten mogelijk maken. Het doel van netwerkinfrastructuur is om betrouwbare, veilige en snelle gegevensoverdracht binnen een organisatie of tussen verschillende netwerken te garanderen.
Bij het onderhouden en inrichten van dergelijke infrastructuur komt best wel wat kijken. Vaak is alles een specialisme en is er geen tijd om alles echt goed geoptimaliseerd in te richten. Veel bedrijven huren vanwege die reden dan ook vaak een “network consultant” in.
Hoe herkent u problemen in uw bedrijfsnetwerk?
Problemen met uw netwerk infrastructuur kunnen zich op verschillende manieren voordoen. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen die wijzen op netwerkproblemen:
-
- Langzame internetverbinding
- Als webpagina’s traag laden of bestanden langzamer worden gedownload, kan dit wijzen op netwerkvertragingen, overbelasting of problemen met de router, firewall of server.
- Verbindingsverlies
- Frequent verlies van verbinding met internet of interne netwerkbronnen (zoals servers of printers) kan duiden op problemen met de netwerkverbinding, zoals slechte bekabeling, falende switches, of een overbelaste router.
- Onstabiele Wi-Fi
- Als draadloze verbindingen vaak wegvallen of zwak zijn, kan dit wijzen op interferentie, onvoldoende signaalsterkte of defecte draadloze toegangspunten.
- Trage of niet-werkende netwerkapparaten
- Als computers, printers of andere apparaten moeilijk verbinding maken met het netwerk, kunnen er hardware- of configuratieproblemen zijn.
- Verhoogd netwerkgebruik
- Ongebruikelijke toename van netwerkverkeer kan wijzen op een probleem zoals een virusinfectie, netwerkmisbruik of verkeerd geconfigureerde systemen die onnodig veel bandbreedte gebruiken.
- Fouten bij het openen van websites of applicaties
- Als u regelmatig meldingen krijgt dat je niet kunt verbinden met bepaalde websites of toepassingen, kan het zijn dat er een probleem is met de DNS-server of netwerkinstellingen.
- Hoog aantal netwerkfouten
- Netwerkapparaten zoals switches en routers kunnen foutmeldingen genereren, zoals “packet loss” of “latency,” wat aangeeft dat er problemen zijn met de netwerkverbindingen.
- Vertraging bij VoIP of videoconferenties
- Als u merkt dat gesprekken of videobellen vaak uitvallen of vertraging vertonen, kan dit duiden op onvoldoende bandbreedte of netwerkcongestie.
- Langzame internetverbinding
Hoe kunt u deze problemen aanpakken:
-
- Netwerkdiagnose tools
- Gebruik tools zoals ping, tracert (traceroute), of netwerkmonitoringsoftware om te controleren op vertragingen, pakketverlies of falende verbindingen.
- Controleren van hardware
- Zorg ervoor dat kabels, routers, switches en draadloze toegangspunten goed functioneren en correct zijn aangesloten.
- Verkeersbeheer
- Controleer of er geen ongewone netwerkactiviteiten of onterecht hoge belasting van netwerkbronnen zijn.
- Netwerkbeveiliging
- Voer een controle uit op mogelijke virus- of malware-infecties die de netwerkprestaties kunnen beïnvloeden.
- Netwerkdiagnose tools
Het tijdig herkennen en oplossen van netwerkproblemen is belangrijk om de stabiliteit en efficiëntie van je bedrijf of organisatie te waarborgen. Sommige problemen zijn zo complex en impactvol dat het vereist om externe expertise in te schakelen. Wij van ANT networks kunnen u hier direct bij helpen. Wij zorgen van een goede root cause analysis en zorgen voor een goed plan om dit permanent op te lossen. Neem direct contact op! Ook is het mogelijk om ons als netwerkbeheer bedrijf in te schakelen. (wij bieden ook managed oplossingen aan).
Wat is een (goed) beveiligd netwerk?
Een beveiligd netwerk is een netwerk dat is ontworpen om te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, gegevensdiefstal en andere cyberdreigingen. Het zorgt ervoor dat de gegevens die via het netwerk worden verzonden veilig blijven en dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de netwerkbronnen. Dit wordt bereikt door verschillende beveiligingsmaatregelen, zoals:
-
- Firewalls
- Blokkeren ongewenst verkeer van buitenaf en zorgen ervoor dat alleen vertrouwd verkeer het netwerk binnenkomt.
- Encryptie
- Versleutelt gegevens zodat ze niet leesbaar zijn voor onbevoegden, zelfs als ze onderschept worden.
- VPN (Virtual Private Network)
- Creëert een beveiligde verbinding tussen apparaten en het netwerk via internet, waardoor gegevensbescherming en privacy worden gewaarborgd.
- Authenticatie en toegangscontrole
- Beperkingen op wie toegang heeft tot het netwerk en welke delen van het netwerk ze mogen gebruiken, vaak via wachtwoorden, biometrie of tweefactorauthenticatie.
- Intrusion Detection / (Prevention) Systems (IDS/IPS)
- Detecteren en reageren op verdachte activiteiten of indringers in het netwerk.
- Firewalls
Samenvattend zorgt een beveiligd netwerk ervoor dat gegevens veilig blijven, netwerkinfrastructuren niet worden beschadigd, en alleen geautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot netwerkbronnen. Het goed regelen van bedrijfsnetwerk beveiliging is essentieel. En hier kunnen wij vanuit ANT networks u gelukkig goed bij ondersteunen.
Bedrijfsnetwerk beveiliging uitbesteden
Wij ANT networks, zijn de netwerkbeveiliging experts. Met jarenlange ervaring in enterprise omgevingen op het gebied van netwerk & netwerkbeveiliging zijn wij de partner om te betrekken in trajecten om gezamenlijk de beveiliging van uw bedrijfsnetwerk te verhogen.
Onze aanpak:
-
- Stap 1: Inventariseren
- Allereerst gaan we kijken naar het totaalplaatje van het huidige netwerk.
- Stap 1: Inventariseren
-
- Stap 2: Scoping en Advies
- Vervolgens gaan we in overleg advies geven qua scope van het project (welke (deel) gebieden is short-term de meeste winst te behalen).
- Stap 2: Scoping en Advies
-
- Stap 3: Requirements, design en (optioneel) opstellen kitlist
- Vervolgens gaan we de requirements op security vlak ophalen en samen met u een passend ontwerp maken. Afhankelijk van of er nieuwe technieken, hardware / software aangeschaft moeten worden voor de implementatie wordt ook een kitlist opgesteld.
- Stap 3: Requirements, design en (optioneel) opstellen kitlist
-
- Stap 4: Implementatie
- Daarna gaan we over op implementatie (zelfstandig) of samen met het interne IT team.
- Stap 4: Implementatie
-
- Stap 5: Optimalisatie & kennisoverdracht
- Als laatste stap gaan we het nieuwe ontwerp optimaliseren en “fine-tunen” en verzorgen we kennisoverdracht naar het interne team
- Stap 5: Optimalisatie & kennisoverdracht
Reviews
Dergelijke trajecten hebben we al voor diverse klanten geïmplementeerd, waaronder: Wageningen Universiteit & Research, AJK, maar ook voor o.a. Unica.
Goed werkende netwerk bedrijfsdiensten laten implementeren?
Neem contact met ons op via email: contact@ant-networks.com of telefonisch via: 085 401 60 11