Contact opnemen

Een IoT GPS tracker zonder maandelijkse kosten?

IoT GPS sensor inplementeren


Een IoT GPS-sensor zonder maandelijkse kosten van een 4G-simkaart klinkt ideaal, en met LoRa is dit mogelijk. GPS-tracking via LoRa biedt namelijk een aantal aantrekkelijke voordelen ten opzichte van de traditionele 4G-methode. Een van de grootste voordelen van GPS via LoRa is het kostenaspect. LoRa-netwerken hebben vaak veel lagere abonnementskosten of zelfs helemaal geen maandelijkse kosten, in tegenstelling tot de datakosten van 4G. Dit maakt het aantrekkelijk voor toepassingen waarbij het budget beperkt is of waar veel sensoren over lange periodes worden gebruikt. In het blog LoraWan Iot netwerk inplementeren leg ik uit hoe dit werkt.

Lange batterijduur

LoRa-apparaten verbruiken minder energie dan 4G-apparaten, wat betekent dat GPS-trackers die op LoRa werken veel langer meegaan op dezelfde batterij. Waar een 4G-tracker regelmatig moet worden opgeladen of van nieuwe batterijen moet worden voorzien, kan een GPS-tracker op LoRa in sommige gevallen maanden of zelfs jaren meegaan zonder onderhoud. Dit maakt LoRa ideaal voor het monitoren van objecten op afgelegen locaties of toepassingen waarbij regelmatig onderhoud lastig is.

Bereik in afgelegen gebieden

Daar naast zijn LoRa-netwerken zijn ontworpen om in gebieden met lage dekking te werken, zoals landelijke of afgelegen gebieden. Dit betekent dat een GPS-tracker met LoRa vaak nog signalen kan doorsturen waar 4G-verbindingen beperkt of helemaal niet beschikbaar zijn.

In tegenstelling tot 4G heeft GPS via LoRa dus geen directe internetverbinding nodig, maar maakt het gebruik van LoRaWAN om data door te sturen. Hierdoor kan de tracker verbinding maken met een gateway en de dichtstbijzijnde mast zonder de kosten en het hoge energieverbruik van een 4G-verbinding. Via de Gateways maakt de IoT tracker verbinding met de cloud waarbij de data in motion volledig versleuteld is van de GPS naar de TTN (The Things Network) server.

4G en LoRa een perfecte synergie?

U kunt een LoRaWAN-gateway ook ontsluiten via één 4G-abonnement en zo een backhaul-verbinding over 4G aanbieden. Hiermee kunnen vervolgens tot wel 100 sensoren via LoRa met de gateway verbinden en gezamenlijk data naar de cloud sturen via dezelfde 4G-verbinding.

Prakijk locatie tracking met Lora GPS sensor
Hieronder ziet u een aantal datapunten die vanaf de GPS naar TTN zijn verzonden. Ik bevond me op de snelweg en de data werd met een frequentie van één minuut verzonden, wat resulteerde in de onderstaande mapping. De gekleurde bolletjes geven de signaalsterkte aan, terwijl de blauwe TTN-logo’s de gateways representeren die gebruikt zijn om het GPS-signaal door te sturen.

iot GPS

Niet traceerbare GPS?

Als u deze GPS vergelijkt met de Apple AirTag maakt Apple gebruik van het Apple Find My-netwerk, dat werkt via Bluetooth in combinatie met andere Apple-apparaten zoals iPhones, iPads en Macs. De AirTag zelf heeft geen GPS, maar vertrouwt op een slimme combinatie van Bluetooth en andere apparaten in de buurt om zijn locatie door te geven.

Als een AirTag binnen Bluetooth-bereik is van een andere iPhone of een ander Apple-apparaat dat deel uitmaakt van het Find My-netwerk, dan kan die iPhone de locatie van de AirTag doorgeven. Die locatie wordt vervolgens versleuteld en anoniem gedeeld met de eigenaar van de AirTag via de Find My-app. Dit gebeurt zonder dat de eigenaar van de iPhone of het andere apparaat dat de AirTag heeft “opgepikt” iets merkt.

In tegenstelling tot Apple Airtag heb ik deze blog geschreven  hoe je dit implementeerd zonder airtags. Op deze manier heb je een GPS positie zonder dat er een telefoon in de buurt moet zijn en zonder dat dit door telefoons gedecteerd wordt via bluetooth.

of bel met ons: 085 401 60 11

Deel deze blog op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top