Zijn IoT apparaten veilig?
Niet alle IoT-apparaten zijn veilig. Veel van deze apparaten hebben kwetsbaarheden die kunnen worden misbruikt door hackers. Enkele veelvoorkomende beveiligingsproblemen zijn:
-
- Zwakke wachtwoorden: Veel apparaten worden geleverd met standaardwachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn.
-
- Gebrek aan updates: Niet alle fabrikanten bieden regelmatig beveiligingsupdates aan, waardoor apparaten kwetsbaar blijven voor nieuwe bedreigingen.
-
- Onvoldoende encryptie: Gegevens die tussen apparaten en het internet worden verzonden, kunnen onversleuteld zijn, wat ze blootstelt aan afluisteren.
-
- Privacyproblemen: Sommige IoT-apparaten verzamelen meer gegevens dan nodig is en hebben mogelijk geen goede privacy-instellingen.
Het is belangrijk om op het gebied van veiligheid voorzichtig te zijn bij het gebruik van IoT-apparaten. Zorg ervoor dat je de beveiligingsinstellingen controleert, gebruik sterke en unieke wachtwoorden, en houd de firmware van je apparaten up-to-date en monitor deze periodiek om de risico’s te minimaliseren.
Bij het uitbesteden van IoT oplossingen is het belangrijk om contractuele afspraken te maken over updates door wie en hoe frequent deze worden geïnstalleerd.
Naast deze maatregelen is het ook belangrijk om te kijken naar de onderlaag waarover deze devices communiceren, namelijk het netwerk.
Hoe maak ik mijn IoT apparaten veiliger?
IoT devices kunnen op allerlei wijzen gekoppeld worden aan het netwerk. Of dit nu via een 4G, 5G connectie gaat, een straalverbinding, gewoon ethernet (bekabeld) of via het lokale Wifi netwerk. De essentie van een IoT apparaat is dat het iets meet en dat deze data “ergens” opgeslagen wordt (in de cloud, in het datacenter of elders), en dit gebeurd via het netwerk.
Vaak zien we dat organisaties meetopstellingen hebben en gewoon willen dat de onderlaag (het netwerk) “het gewoon doet”.
Maar omdat IoT qua connectiviteit zo veelzijdig is, is het vaak per situatie belangrijk om te kijken naar de meest efficiënte en veilige manier om deze data van A naar B te krijgen.
Om dit te faciliteren hebben we vanuit ANT networks hiervoor een IoT oplossing gemaakt.
ANT networks IoT diensten
Wij (ANT Networks) kunnen samen met u (consultancy) of afgenomen via ons (als dienst) het stuk connectiviteit leveren voor uw IoT oplossing, zodat u zeker weet dat het connectiviteit stukje altijd goed en veilig geregeld is. Omdat we op netwerkvlak kennis hebben van alle typen connectiviteit waar een IoT apparaat gebruik van kan maken hebben we al deze smaken in onze IoT dienst verwerkt.
Onze IoT dienst
Door de vele uitdagingen met providerdekking, de groeiende vraag naar 5G IoT-connectiviteit en de beveiligingsproblemen waar veel IoT-bedrijven mee te maken hebben, hebben we een oplossing ontwikkeld die al deze kwesties aanpakt.
Hoe ziet de IoT oplossing er uit?
In onderstaande schets is op hoog niveau te zien hoe deze IoT dienst eruit ziet. Alle apparatuur welke op locatie verbonden is met het bekabelde ethernet of zakelijke wifi is al beveiligd binnen de “muren” van je organisatie. Voor de 4G/5G IoT devices kunnen we een dienst leveren waarbij deze apparaten niet over het internet benaderbaar zijn, maar enkel via je eigen prive netwerk. Aan de onderkant maakt deze dienst gebruiken van 4G/5G en deze is provider onafhankelijk, oftewel: de provider met het beste signaal op de plek waar u connectiviteit vereist levert de onderliggende verbinding.
Hoe werkt dit?
Wij hebben een koppelvlak met de providers, vervolgens creëren we een koppelvlak met uw bedrijf / bedrijfsnetwerk. De provider plaatst de 4g/5g sims in het juiste netwerk waarna wij dit IP blok routeren over een koppelvlak naar uw bedrijfsnetwerk. Vervolgens plaatsen we de 5g sim in uw apparaat welke binnen het provider netwerk in het prive IP blok geplaatst wordt wat we gezamenlijk hebben afgesproken. Hierdoor wordt het mogelijk om de IoT devices veilig te benaderen zonder dat deze communicatie over het publieke internet gaat.
In deze dienst is het ook mogelijk om rechtstreeks publieke IP’s te alloceren op de sims (vanuit je eigen public IP reeks). Of enkel te ontsluiten via prive IP addressen (maar wel met outbound internet verkeer toegestaan) in een IP blok wat jij aan ons doorgeeft.
Authenticatie
Omdat de “private” APN authenticatie via onze ISE nodes loopt is het voor u mogelijk om de netwerk authenticatie te laten te laten roamen tussen WiFi en 4g/5g door ons als AAA server op te nemen voor de authenticatie.
Wat zijn de voordelen?
Het private APN maakt gebruik van 5G, is provider onafhankelijk en doordat we het verkeer op netwerkvlak tussen de provider en uw bedrijfsnetwerk routeren is het risico op hacks velen malen minder omdat er over het internet geen externe connectie gelegd kan worden naar de sims en dus uw IoT apparatuur.
Geïnteresseerd geraakt of wil u meer weten?
Neem dan vooral contact met ons op via: https://ant-networks.com/contact/